Η προστασία των δεδομένων διχάζει τους Ευρωπαίους

EurActiv.gr  

Η προοπτική συμφωνίας για τον προτεινόμενο κανονισμό προστασίας των δεδομένων μέχρι την επόμενη άνοιξη, που συνιστά βασικό στόχο της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Viviane Reding, τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την αποτυχία των υπουργών να συμφωνήσουν στα βασικά σημεία αυτής.

Οι υπουργοί δικαιοσύνης των «28» προσπάθησαν να βρουν μια συμφωνία στην ιδέα της «υπηρεσίας μιας στάσης» για την προστασία των δεδομένων. Η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να ενοποιήσει τις απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων και να εξαλείψει τις επικαλύψεις που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση σε πολλές αγορές, καθιστώντας ευκολότερη τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Οι εταιρείες κοινώς θα ασχολούνται με μία ενιαία αρχή προστασίας δεδομένων- τη λεγόμενη υπηρεσία μιας στάσης- στη χώρα όπου έχουν έδρα.

Η πρόταση προβλέπει επίσης και οι πολίτες να μπορούν να βασίζονται στην υπηρεσία μίας στάσης και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζουν τα δικά τους δικαιώματα. 

Γερμανικό όχι

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην πρόταση αυτή, με την στήριξη μάλιστα της Τσεχίας, της Δανίας και της Ουγγαρίας.

«Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δικαιωμάτων των Γερμανών καταναλωτών- που είναι περίπου 100 σελίδες- και επομένως θα πρέπει προσέξουμε να διατηρηθούν τα υψηλά μας πρότυπα», είπε ο Ole Schrӧder, υφυπουργός του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου εσωτερικών στην έναρξη της συνάντησης.

«Ναι στην εναρμόνιση αλλά όχι με κάθε κόστος», πρόσθεσε, απαντώντας στο ερώτημα εάν το σκάνδαλο της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να επιταχύνει τον κανονισμό για την προστασία των δεδομένων.

Στο μεταξύ, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, που είναι υπέρ της πρότασης για υπηρεσία μίας στάσης, επιμένουν στο επιχείρημά τους ότι δεν πρέπει να είναι κανονισμός αλλά οδηγία, επιτρέποντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην μεταφορών των κανόνων στα εθνικά τους δίκαια.

«Εργαστήκαμε σκληρά κατά τη διάρκεια όλης της προεδρίας [λιθουανικής] πάνω στο θέμα, ωστόσο υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των κρατών μελών», είπε ο Λιθουανός υπουργός δικαιοσύνης, Juozas Bernatonis.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επί της αρχής στην υπηρεσία μίας στάσης τον Οκτώβριο, ωστόσο η έλλειψη προόδου για την εύρεση συμφωνίας αποτελεί πλήγμα σε αυτό το τόσο περίπλοκο ζήτημα.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν απογοητευτική για την προστασία δεδομένων… σήμερα πήγαμε πίσω και είμαι πολύ απογοητευμένη για αυτό, καθώς μια ταχεία συμφωνία θα ήταν σημαντική για τους πολίτες και τις εταιρείες μας», τόνισε η Επίτροπος Reding.

Οργή Ευρωβουλής

Στις 21 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των νόμων για την προστασία των δεδομένων, περιλαμβάνοντας μάλιστα και σχέδια για επιβολή προστίμων μέχρι και 100εκ € σε εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως πχ Yahoo!, Facebook ή Google.

Τόσο η Ευρωβουλή όσο και η Reding εδώ και καιρό τονίζουν την ανάγκη για ισχυρότερη προστασία των δεδομένων.

«Είναι απλά γελοίο. Η γερμανική κυβέρνηση μιλά για την προστασία των δεδομένων τους τελευταίους μήνες, η καγκελάριος Angela Merkel είπε πως είναι προτεραιότητα και εν συνεχεία ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών πηγαίνει στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες και λέει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jan Philipp Albrecht.

«Προβάλουν το επιχείρημα διασφάλισης των δικαιωμάτων των Γερμανών καταναλωτών, αλλά είναι ψέμα, διότι η Ευρωβουλή έχει επιμείνει στην προστασία των καταναλωτών και έχει προτείνει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με εκείνες της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Albrecht.