Σε κίνδυνο το «City» σε περίπτωση βρετανικής εξόδου από την ΕΕ

EurActiv.gr  

Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου θα χάσει την πρόσβασή του στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, τόνισε χθες (17 Φεβρουαρίου) η Επίτροπος δικαιοσύνης, Viviane Reding.

Οι δηλώσεις της Viviane Reding έρχονται σε μια περίοδο όπου υπάρχει έντονη συζήτηση στη Βρετανία αναφορικά με το μέλλον της στην ΕΕ και θα ενισχύσει τους φόβους στο City ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα πλήξει τη θέση του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

 «Το City σίγουρα θα χάσει την ανεμπόδιστη πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ σε περίπτωση εξόδου», τόνισε η Επίτροπος δικαιοσύνης σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

 «Τα κράτη μέλη της ΕΕ προφανώς και δεν θα έχουν κάποιο συμφέρον να στηρίξουν ένα offshore χρηματοπιστωτικό κέντρο που ανταγωνίζεται τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», τόνισε στην ομιλία της.

Προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα έχει παρόμοια κατάσταση με τη Νορβηγία, όπου εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ παρόλο που δεν είναι μέλος της.

 «Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς γιατί τα άλλα κράτη μέλη να δώσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αγορές τους χωρίς να απαιτούν από αυτό να εφαρμόσει τους κανόνες της ΕΕ», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με έρευνα τα βρετανικά νοικοκυριά θα έχαναν 3,000 λίρες ετησίως εκτός ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και εν συνεχεία να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ το 2015, αυξάνοντας τους φόβους εγκατάλειψης της ΕΕ από την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πολλοί στο City του Λονδίνου, που αντιστοιχεί στο 1/10 της βρετανικής οικονομίας και ανταγωνίζεται παγκοσμίως τη Νέα Υόρκη, ανησυχεί για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα.

Πολλές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας δυνητικής βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

Το Λονδίνο κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος αξίας 5τρις $ ημερησίως.

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συνεισέφεραν 65δις λίρες σε φόρους πέρυσι, ή 12% των συνολικών κρατικών εσόδων.

 «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ, δε θα μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε η Reding. «Θα πρέπει να ζήσει με τους κανόνες που αποφασίζονται από τις άλλες χώρες της ΕΕ».

EurActiv με Reuters