Οι νέοι Ευρωσκεπτικιστές απειλούν την ύπαρξη της ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας»

EurActiv.gr  

Οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη προβλέπουν σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς στις επόμενες Ευρωεκλογές. Τα σχέδια, ωστόσο, για το σχηματισμό νέας ευρωσκεπτικιστικής ομάδας στην επόμενη Ευρωβουλή, ίσως σημάνουν το «τέλος» της ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας». 

Από τότε που η Γαλλίδα ακροδεξιά Marine Le Pen επισκέφθηκε τη Χάγη και συναντήθηκε με τον ομοϊδεάτη της Ολλανδό Geert Wilders, ο φόβος της ανόδου της άκρας δεξιάς στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα.

Le Pen και Wilders ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για το σχηματισμό μιας ομάδας στο επόμενο Κοινοβούλιο: ενός συνασπισμού μεταξύ εθνικών κομμάτων για την υπεράσπιση μιας κοινής πολιτικής ατζέντας.

Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το φλαμανδικό Vlaams Belang, οι Σουηδοί Δημοκράτες και η ιταλική Λίγκα του Βορρά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Στις 14 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι των κομμάτων συζήτησαν τα σχέδια του επικείμενου συνασπισμού στη Βιέννη, σύμφωνα με την εφημερίδα Libération. «Το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας δεν έδωσε το παρόν», τόνισε πηγή στην EurActiv, προσθέτοντας ότι «πολλοί άλλοι παρευρέθησαν και ενδιαφέρθηκαν για τα σχέδιά μας».

«Συζητήσαμε ένα προσχέδιο θεμάτων που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η μετανάστευση και το άσυλο, ή οι διαπραγματεύσεις για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ», συμπλήρωσε η πηγή,

Προκειμένου μια πολιτική ομάδα να ενταχθεί στην Ευρωβουλή θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο των 25 ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα πρέπει με τη σειρά τους να προέρχονται από τουλάχιστον 7 κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα ακροδεξιά κόμματα είναι πεπεισμένα ότι θα ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο για να σχηματίσουν τη νέα πολιτική ομάδα, με τα έξι κόμματα να αναφέρονται ως η βάση της συνεργασίας τους. Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο από μόνο του θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές έδρες. Ακόμη η «ομάδα» έχει προσεγγίσει και μικρότερα κόμματα από άλλες χώρες έτσι ώστε να ξεπεραστεί και το όριο των επτά κρατών μελών.

Σε κίνδυνο η Ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας»

Ωστόσο καθώς σχηματίζεται αυτή η νέα ευρωσκεπτικιστική ομάδα, η ακροδεξιά ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» που υπάρχει ήδη στην Ευρωβουλή τείνει να βρεθεί στο περιθώριο.

Σήμερα η ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» έχει 32 μέλη που εκπροσωπούν ψηφοφόρους από 11 χώρες της ΕΕ. Περιλαμβάνει και την ιταλική Λίγκα του Βορρά, η οποία θα εγκαταλείψει την ομάδα κοστίζοντάς της σημαντικό αριθμό εδρών.

Ακόμη είναι σχεδόν βέβαιο ότι και άλλοι ευρωβουλευτές θα εγκαταλείψουν την ομάδα, όπως ο Βέλγος ανεξάρτητος Frank Vanhecke. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» θα χάσει πολλές έδρες και κυρίως, εκπροσώπηση σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Η ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές για να σχηματίσει μια νέα στερεή βάση, λέει ο Yves Bertoncini από το γαλλικό think tank «Notre Europe».

«Θα πρέπει να συγκεντρώσουν ευρωβουλευτές από διαφορετικά κράτη μέλη, και πιθανώς προσελκύσουν κάποιους από άλλες πολιτικές ομάδες. Είναι μεγάλη πρόκληση».

Ο Marley Morris, που ανέλυσε τον ακροδεξιό λαϊκισμό στη βρετανική οργάνωση Counterpoint, ισχυρίζεται ότι «η δυσκολίας της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας θα είναι η συνεργασία: υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων μελών- πολλές περισσότερες από τα ακροδεξιά κόμματα του νέου συνασπισμού. Εάν η ομάδα αναζητήσει ευρωβουλευτές του περιθωρίου, τότε θα κατακερματιστεί περαιτέρω».

«Για να σχηματιστεί ομάδα, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να παρουσιάσουν πολιτικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα συμφωνούν όλοι», εξηγεί ο Bertoncini. Και η συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ακροδεξιά από ό, τι σε κάθε άλλη ομάδα, έχουν δείξει έρευνες.

Ποια θα είναι η επιρροή των ευρωσκεπτικιστών;

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον αριθμό των ευρωσκεπτικιστών ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του 2014 κυμαίνονται από 90 έδρες μέχρι και 190 (το ¼ δηλαδή των εδρών).

Ωστόσο ακόμη και εάν η επόμενη Ευρωβουλή περιλαμβάνει δύο ακροδεξιές ομάδες, αυτό δεν τους εγγυάται και επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σύμφωνα με αναλυτές.

Στοιχεία της οργάνωσης διαφάνειας VoteWatch, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές έχουν λιγότερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς παρουσιάζονται λιγότερο συχνά στις ονομαστικές ψηφοφορίες, ενώ «περιθωριοποιούνται» πολύ συχνά όταν χτίζονται συμμαχίες για την επίτευξη πλειοψηφίας.